Kalfjesdans en nieuw verkoopunt

05.04.2023

Zaterdag 8 april koeiendans mét kalfjes bij Familie van Zee

De familie van Zee in Herwijnen, nodigde zaterdag 8 april iedereen uit om naar de koeiendans te komen kijken. Een bijzonder event, want koeiendansen met kalfjes zijn er niet zo veel.

Het was voor de familie een bijzondere dag want hun #kalfbijkoe melk wordt nu voor het eerst direct aan consumenten aangeboden. Tot nog toe werd hun melk gewoon gemengd met melk van allerlei andere melkveehouders en stond het onherkenbaar in het schap. Zaterdag werd de melktap geopend en kunnen klanten op de boerderij zelf #kalfbijkoe melk tappen en kopen. Zo verdient de familie een meerprijs voor deze – in Nederland uitzonderlijke – melk.

  • MELKTAP: Woon je in de Betuwe? Ga dan melk tappen aan de Graaf Reinaldweg 3, 4171 LC Herwijnen

Firma van Zee

Rike is aangemeld bij de Caring Farmers. Ze heeft samen met haar ouders Govert en Dittie een gangbaar melkveebedrijf met zo’n 60 melkkoeien en 20 stuks jongvee. Zij leveren onze melk aan FrieslandCampina en zijn daarmee ‘On the way to Planet Proof’. De vaarskalfjes blijven 3-6 maanden bij de moeder. De koeien lopen zo veel en zo lang mogelijk buiten, van maart tot oktober en dag en nacht. Veel weidegang is het meest duurzame: ze bemesten en verbeteren het land en regelen hun eigen eten. Op de boerderij wordt al 15 jaar kunstmestvrij en zonder bestrijdingsmiddelen gewerkt. Lees meer over Firma van Zee

Kalfjes bij de koe

Nederland telt zo’n 15.000 melkveehouders maar slechts bij een stuk of 40 van hen blijven de kalveren langer dan 6 weken bij de moeder. Dit is beter voor koe en zorgt voor sociale en gezonde kalveren. De campagne ‘Kalfjes bij de Koe, maar hoe?’ van Caring Farmers verzamelt kennis bij boeren en deelt deze met andere boeren zodat meer melkveehouders de overstap kunnen maken. Ook verzamelt zij alle verkooppunten van #kalfbijkoe zuivel zodat meer consumenten deze producten kopen en de boeren ondersteunen.