BoerenErvaringen

Kalf bij de koe houden, iedere boer doet het anders. En iedere boer heeft met vallen en opstaan een manier gevonden die werkt op hun eigen boerderij. 

Hieronder delen een aantal boeren hun ervaringen, zodat andere boeren hier weer van kunnen leren. Van gangbaar tot biodynamisch, ze hebben enkel twee overeenkomsten: de koeien gaan veel en vaak de wei in, en een deel van de kalveren loopt minimaal 5 weken bij de moeder. 

We hopen dat elke boer die wil starten met kalf bij koe, hier inspiratie vindt wat bij hem of haar zou passen. In het komende jaar organiseren we open-leer-dagen bij een aantal van deze bedrijven. 

keurentjes

Gerard Keurentjes

Bij biologisch-dynamische maatschap Keurentjes-Pietersma in Rutten blijven jaarlijkst zo’n twintig FriesHollandse kalfjes bij moeder of pleegmoeder in een aparte groep. “Het systeem is fantastisch simpel.
leefhebberie2

Else Koning, Boerderie de Leefhebberie, over hun bedrijf

In het mooie beekdal van het Achterhoekse buurtschap Barlo bouwen Robin en Else aan een kleinschalige regeneratieve boerderij. Zij zijn in 2021 gestart met het houden van de kalveren bij de (pleeg)koe en willen in de toekomst hierin nog verder ontwikkelen.
Ruurhoeve3

Corné Ansems, Kaasboerderij De Ruurhoeve, over kalveren bij de koe

Melkveehouder Corné Ansems (55-60 koeien, 8300 liter/koe/jaar) houdt al 16 jaar kalfjes bij de koe. Zijn bedrijf is ‘gangbaar’, maar is eigenlijk alles behalve gangbaar. Hij heeft een ligboxstal, een melkrobot en speent de kalveren bij 3 maanden. Van de 60 ha land die Kaasboerderij De Ruurhoeve in gebruik heeft, is 20 ha kruidenrijk gras, 4 ha notenbomen en 1,3 ha voedselbos.
durk-4

Durk Oosterhof, OBIO, over kalveren bij de koe

Durk Oosterhof heeft een biodynamisch melkveebedrijf in Drachten, Friesland. Op deze boerderij leven zo'n 43 melkkoeien plus hun jongvee op op ruim 40 ha grasland. In de zomer krijgen de koeien op deze boerderij dag en nacht onbeperkt toegang tot de wei. De gemiddelde opbrengst is ongeveer 6000 liter melk per koe per jaar.
ruimzicht1

Gerjo Koskamp, Boerderij Ruimzicht, over kalveren bij de koe

Boerderij Ruimzicht is een biologisch dynamisch melkveebedrijf met (sinds 2021 nog maar) 30 melkkoeien, 45 hectare (zand) en doet aan maximale weidegang.
kerkhoeve3

Manon van Balkom, De Kerkhoeve, over kalveren bij de koe

Manon van Balkom is eigenaar van het biologische melkveebedrijf Kerkhoeve in Helvoir, Noord-Brabant. De boerderij huisvest 130 melkkoeien en jongvee op 120 ha waarvan de helft natuurgebied is. De koeien kunnen het hele jaar onbeperkt weiden.
Veldenbeek3

Jan Wieringa, Veld en Beek, over kalveren bij de koe

Jan Wieringa is de eigenaar van het biodynamische Veld en Beek, gemengd melkveebedrijf in Doorwerth, Gelderland. De boerderij heeft 50 melkkoeien en 450 ha land, deels voor de koeien en deels voor groenten en fruit. ’s Zomers gaan de koeien 24/7 de wei in.
naoberhoeve2

Gerlof Pronk, Naoberhoeve, over kalveren bij de koe

Gerlof Pronk is de eigenaar van de Naoberhoeve, zorgboerderij in Echten, Drenthe. De Naoberhoeve is een gemengd biodynamisch bedrijf met 38 hectare grond, 33-37 melkkoeien en jongvee en de productie van groente.
Aan het laden...