Gerlof Pronk, Naoberhoeve, over kalveren bij de koe

Gerlof Pronk is de eigenaar van de Naoberhoeve zorgboerderij in Echten, Drenthe. De Naoberhoeve is een gemengd biodynamisch bedrijf met 38 hectare grond, 33-37 melkkoeien en jongvee en de productie van groente.

In 2018 is de Naoberhoeve gestart met het houden van kalfjes bij de koe omdat ze graag innovatief bezig zijn en wilden pionieren. Bovendien is dit wat de klanten van hem vragen en denkt hij dat kalfjes bij de koe dé toekomst is van de melkveehouderij. De boerderij streeft ernaar om ongeveer 6000 liter per koe per jaar te produceren, dat is genoeg voor kalveren en verkoop.

Part time kalf bij koe

Het kalf bij de koe systeem op de Naoberhoeve zou omschreven kunnen worden als een parttime kalf bij de koe systeem. Overdag zijn moeder en kind de hele dag samen. Maar nadat moeder en kalf 3 dagen na de geboorte bij elkaar zijn geweest, worden daarna de kalfjes ’s nachts apart gezet waar ze hun moeder nog wel kunnen zien maar niet zogen. Hier is de Naoberhoeve mee gestart omdat de koeien anders niet bereid waren om ’s ochtends melk te geven voor het melken, maar dit vasthielden voor hun kalf.

Spenen

Na 3 maanden worden de kalfjes gespeend en dat duurt 3 dagen. In die drie dagen is het kalfje maar 1,5 uur bij hun moeder en daarna gaan ze in een groepje leeftijdsgenoten naar een aparte stal.

Op de Naoberhoeve blijven de meeste vaarkskalfjes om een vervangende kudde te worden, de meeste mannetjes blijven 4 weken bij de moeder en gaan daarna naar Eco Fields  – één van de weinige kalvermesters waar de kalveren in de wei lopen.

Gerlof noemde geen grote veranderingen in de stal om het kalf bij de koe systeem op te vangen, hij moest wel het hekwerk op een paar plaatsen veranderen om het veilig te maken voor de kalveren. Maar de investering was niet echt significant.

Gerlof over kalf bij de koe

Het moeilijkste punt van deze overgang noemde hij het probleem met melken, dat nu is opgelost door het invoeren van het parttime contact. Het positieve is de pure vreugde en het plezier van een natuurlijker melkproductiesysteem. Hij zou dit systeem ook zeker aanraden aan andere melkveehouders.

Zijn kalveren zijn gezond en de misvatting dat kalveren die in kalf bij de koe systeem zijn grootgebracht meer gezondheidsproblemen hebben, deelt hij dan ook niet.

Worden ze wild?

De kalveren die in het kalf bij de koe systeem zijn grootgebracht, zijn socialer en gedurfder vergeleken met kalveren uit het conventionele systeem. Ook leren ze van hun moeder hoe ze hun plek in een kudde kunnen vinden.

Socialisatie met een kalf is de sleutel om verwildering te voorkomen. Aangezien Naoberhoeve een zorgboerij is, zijn er genoeg vrijwilligers om kalfjes te aaien, aan te raken en rond te lopen. Ook als boer is het belangrijk dat je af en toe de fles geeft, om het kalf een positieve associatie op te laten bouwen met mens en voer. Problemen met agressievere koeien vanwege de kalveren, kent de Naoberhoeve niet.

In het hele land verkrijgbaar!

Naoberhoeve heeft een eigen winkel op de boerderij waar een deel van de melk en op de boerderij geproduceerde zuivelproducten worden verkocht. Voor die producten vraagt Gerlof van zijn consumenten een iets hogere prijs, en dat gaat prima. 

Sinds oktober 2022 is de melk in het hele land verkrijgbaar! Bij de biologische winkelketens Ekoplaza en Odin onder de noemer Zuiver Zuivel. En bij 288 Albert Heijns onder de noemer Kalver-Liefde. 

Foto's: Annelijn Steenbruggen