Nieuw: Kalf bij Koe kaas bij Odin!

10.10.2022

Vanaf 24 oktober te koop bij alle filialen van Odin, de biologische supermarkt en foodcoop: Jara’s geraspte kaas en Panir van biodynamische kalf-bij-koe boerderij Ruimzicht in de Achterhoek. Panir is een kaassoort die tijdens het verwarmen zijn vaste structuur behoudt en vaak wordt gebruikt als vleesvervanger, net als halloumi kaas. Als je weet dat deze kaas komt van een boerderij waar de koe hun hoorns houden en het kalf bij de moeder drinkt, is deze nog lekkerder!

Odin Foodcoop – Caring Winkelier

Alle Odin winkels hebben zich aangesloten bij de Caring Farmers als Caring Winkelier. Zij hebben de Caring Farmers Winkeliers Code ondertekend en dat betekent dat zij samen met de boeren en klanten zich inzetten voor een versnelling naar kringlooplandbouw. Deze kalf bij koe kaas van Ruimzicht is daarin een belangrijke stap. Sinds vorige week is er ook #kalfbijkoe melk te koop bij alle Odin winkels. Lees daarover hier meer. Kijk hier voor alle verkooppunten.

Boerderij Ruimzicht: Kaasmaken op z’n Achterhoeks

Jara maakt de kaas op boerderij Ruimzicht, pioniers in het houden van kalfjes bij de koe. De boer Gerjo is aanstichting van het project Kalf bij Koe. Op de website van Ruimzicht zeggen ze het volgende:

“Kaas maken doet Jara op een natuurinclusieve manier. Van de rauwe melk maken we rechtstreeks kaas. Daarmee besparen we energie door niet eerst te koelen en daarna weer op te warmen. Bovendien worden alle goede melkzuurbacteriën zo gestimuleerd en kunnen eventuele slechte bacteriën minder snel uitgroeien. In het hele proces van kaasmaken zijn alle stappen milieuvriendelijk. We gebruiken minder water en de kaaskelder wordt op een natuurlijke manier gekoeld, want hij ligt deels onder de grond.

Gezond

De melk gaat direct van de koe naar de kaastobbe. Dat maakt de kaas beter verteerbaar en gezonder. omdat het dan al de goede temperatuur heeft om er kaas van te maken. Alle goede melkzuurbacteriën worden zo gestimuleerd en kunnen eventuele slechte bacteriën minder snel uitgroeien. De melkzuurbacteriën komen tot optimale bloei doordat we geen antibiotica, schoonmaakmiddelen voor de spenen en andere onnatuurlijke middelen gebruiken.
De korst van de kaas is eetbaar en zorgt juist voor extra smaak. Door de kazen iedere dag te keren en in te smeren ontwikkelen we een harmonieus microklimaat op de kaas en is deze bestand tegen eventuele ongewenste schimmels en bacteriën. Dit alles levert een gezonde en smaakvolle kaas”.

Kijk naar deze film over kalf bij koe door Gerjo van Ruimzicht en Corné van de Ruurhoeve: